داروی گیاهی زخم روده به عنوان راهکاری برای درمان زخم روده کارایی مطلوبی دارد. درمان زخم روده بزرگ با طب سنتی همانند درمان این بیماری در طب نوین قطعی نیست. بر اساس دانش فعلی بشر، زخم روده درمان قطعی ندارد و تنها با دارو باید کنترل شود. لذا انتخاب داروی گیاهی برای درمان زخم روده بزرگ یک انتخاب منطقی محسوب میشود. زیرا داروهای گیاهی در مقایسه با داروهای شیمیایی عوارض جانبی بسیار کمتری دارند. ما در این مطلب ضمن ارائه اطلاعات کامل درباره التهاب و زخم روده به معرفی داروهای گیاهی مفید برای این بیماری از جمله محصولات زیر میپردازیم:
زخم روده چیست؟
وقتی بافت داخلی روده آسیب ببیند التهاب و سپس زخم روده ایجاد میشود. این بیماری زمانی رخ میدهد که عوامل تهاجمی باعث تخریب بافت روده شوند. گاه این تخریب در حد ایجاد التهاب در بافت روده بوده و گاه به زخم و عفونت در بافت روده منجر میشود. دو بیماری کولیت اولسراتیو و کرون هر دو نوعی از التهاب و زخم معده هستند. زمانی که التهاب تنها روده بزرگ و راست روده را درگیر کند و به زخم و خونریزی منجر شود بیماری کولیت اولسراتیو نامیده میشود. تفاوت بیماری کرون در این است که در این بیماری احتمال درگیری تمام بخشهای سیستم گوارش وجود دارد. علاوه بر آن بیماری کولیت اولسراتیو نسبت به بیماری کرون شایعتر است.
داروی گیاهی زخم روده مؤثر است؟
داروی گیاهی زخم روده با ناکامی طب جدید در درمان زخم روده محبوب شده است. در طب جدید درمان قطعی برای زخم روده وجود ندارد و هدف درمان، کنترل بیماری عنوان میشود. اما در میان افرادی که از داروهای گیاهی استفاده کردند گزارشات درمان کامل بیماری هم وجود دارد. البته این بیماری اساساً به صورت متناوب بروز پیدا کرده و بیمار با دورههای متناوب اوجگیری و خاموشی علائم بیماری درگیر است. لذا ممکن است فردی سالها گرفتار این مسئله باشد ولی با تصور بهبودی به فکر درمان نباشد. در نتیجه درمان این بیماری مزمن بسیار دشوار است. اما در منابع طب اسلامی و سنتی این مشکل با عنوان قولنج روده مطرح شده و نسخههای مشخصی نیز برای آن موجود است. این نسخهها در قالب داروهای گیاهی مجوز دار نیز به بازار عرضه شده است. در مجموع بر اساس تجربه بیماران، اثربخشی داروهای گیاهی زخم روده مطلوب بوده است. شاید یکی از دلایل اثرگذاری مطلوب این داروها تقویت سیستم گوارش به طور همزمان باشد.
علت التهاب و زخم روده چیست؟
التهاب روده جزو بیماریهایی است که هنوز دلیل ایجاد آن کشف نشده است. در گذشته مجموعهای از عوامل میکروبی، ژنتیکی و محیطی به عنوان عامل بروز این بیماری عنوان میشد. به عبارت دیگر در گذشته تصور میشد ورود برخی از میکروبها به سیستم گوارش، فعالیت برخی عوامل ژنتیکی یا مسائلی مانند آلودگی غذایی و محیطی عامل تخریب بافت روده هستند. امروزه این بیماری یکی از بیماریهای خود ایمنی تعریف میشود. به عبارت سادهتر تخریب بافت روده به دلیل نامعلومی توسط سیستم ایمنی بدن صورت میگیرد. دلیل این نوع فعالیت سیستم ایمنی هنوز کشف نشده است. عواملی مانند میکروبها، عوامل ژنتیکی، سبک زندگی ناسالم و فشارهای روحی که در گذشته به عنوان عامل ایجاد این بیماری معرفی میشدند در حال حاضر تشدید کننده بیماری معرفی میشوند.
علت زخم روده در طب اسلامی و سنتی کاملاً متفاوت است. انواع زخم روده در طب اسلامی با عناوین سحج و قرحه امعا معرفی میشوند و دلایل زیر عامل ایجاد آنها هستند:
- ورود خلط بلغم غیر طبیعی به روده
- ورود خلط سودای غیر طبیعی به روده
- ورود خلط صفراوی غیر طبیعی به روده
- عبور مدفوع خشک از روده
- خوردن مواد مسموم
- استفاده بیش از حد از داروهای مسهل
علائم زخم روده
داروی گیاهی زخم روده با در نظر گرفتن علائم زخم روده تجویز میشود. زیرا علائم التهاب روده و زخم روده بسیار گسترده است و در افراد مختلف به تناسب شرایط سنی و جسمی آنها بروز پیدا میکند. رایجترین علائم بیماری کولیت اولسراتیو یا التهاب روده عبارتند از:
- تکرر مدفوع
- اسهال ( ۱۰تا ۲۰ مرتبه در روز)
- دل پیچه و دل درد
- نفخ و صدای قر قر در شکم
- خروج ترشحات خونی یا مخاطی از مقعد
- کم آبی بدن (به خصوص در سالمندان)
- خستگی مداوم
- تب و بیحالی
- کم اشتهایی و در نتیجه از دست دادن وزن
- کم خونی
- یبوست (در موارد معدودی که زخم روده در بخش خاصی ایجاد میشود)
لازم به ذکر است که این بیماری در دروههای زمانی خاصی کاملاً خاموش و بدون علامت است و ناگهان شعلهور شده و علائم شدید بروز پیدا میکند. بنابراین ممکن است فردی تنها یکی از این علائم را مشاهده کند و فرد دیگری چندین علامت همزمان داشته باشد. در دوران اوج بیماری برخی بیماران علائم دیگری در سایر اعضای بدن خود نیز مشاهده میکنند. برخی از این علائم عبارتند از:
- متورم و دردناک شدن مفاصل
- قرمز و دردناک شدن پوست برخی نواحی از جمله پاها
- زخمهای دهانی
- اختلال در عملکرد کبد و صفرا
- قرمز و حساس شدن چشم و تاری دید
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- احساس نفس تنگی
درمان التهاب روده با طب اسلامی
درمان زخم روده بزرگ با طب سنتی با داروی گیاهی زخم روده ممکن است. انواع داروی گیاهی برای درمان زخم روده بزرگ که در بازار موجود است دارای ترکیبات متنوعی هستند. متخصصان طب اسلامی برای یافتن بهترین ترکیب مؤثر در درمان التهاب معده تلاش میکنند. گیاهان دارویی مفید برای التهاب روده عبارتند از:
زنجبیل
زنجبیل یکی از مؤثرترین گیاهان دارویی با خواص ضد التهابی و ضد میکروبی است. مصرف این گیاه در قالب ادویه، دمنوش یا داروی گیاهی در درمان التهاب روده و بهبود عملکرد آن تأثیر بسزایی دارد.
نعناع
نعناع از جمله گیاهان دارویی است که در انواع داروی گیاهی زخم معده و روده به کار میرود. اشکال گوناگون گیاه نعناع در رفع علائم زخم روده از قبیل نفخ و دل پیچه و درد شکم مؤثر است.
بابونه
بابونه یکی از ترکیبات داروی گیاهی زخم روده است که اثربخشی دارو را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. این گیاه دارویی به عنوان یک داروی ضد التهاب و آرامبخش در درمان التهاب معده و روده بسیار مؤثر است.
بارهنگ
بارهنگ نیز از جمله ترکیبات مؤثر در انواع داروی گیاهی زخم روده است. دانههای بارهنگ از یک سو یک لایه محافظ در دیواره معده و روده ایجاد کرده و از التهاب و آسیب آن جلوگیری میکنند. از سوی دیگر فیبر زیاد موجود در بارهنگ موجب بهبود عملکرد روده میشود. در مجموع مصرف بارهنگ تأثیر قابل توجهی در درمان مشکلات معده و روده دارد.
آلوئه ورا
آلوئه ورا یا صبر زرد از جمله گیاهان مفید برای رفع التهاب است که در داروی گیاهی زخم روده نیز استفاده میشود. ژل آلوئه ورا به صورت نوشیدنی در تسکین التهاب روده تأثیر بسزایی دارد.
عسل
عسل به عنوان یک ضدعفونی کننده قوی در تسکین التهابات بسیار مؤثر است. به همین دلیل در اغلب نسخههای طب سنتی برای مشکلات گوارشی مصرف آن توصیه میشود.
داروی گیاهی زخم روده چه زمانی تجویز میشود؟
داروی گیاهی زخم روده قاعدتاً باید پس از تشخیص بیماری تجویز شود. تشخیص و شناسایی زخم روده در طب جدید آسان نیست. ابتدا بر اساس مشاهدات بالینی و علائم بیمار آزمایشاتی از بیمار گرفته میشود. در این آزمایشها وجود کم خونی، افزایش فاکتورهای التهابی مانند CRP یا نرخ رسوب گلبول قرمز (ESR) نشانه وجود این بیماری است. در ادامه پزشکان از سایر روشهای تشخیصی از قبیل آندوسکوپی و کولونوسکوپی برای تشخیص دقیق بهره میگیرند. در این فرایند از جمعآوری نمونه بیوپسی برای بررسی دقیقتر نوع و میزان التهاب استفاده میشود. در نهایت با شناسایی کامل نوع التهاب و میزان وسعت آن در مورد برنامه درمانی تصمیمگیری میشود.
داروی گیاهی برای درمان زخم روده بزرگ در طب اسلامی و سنتی پس از معاینه بیمار تجویز میشود. طبیب با مشاهده علائم و بر اساس شرایط جسمی و سنی و سوابق بیمار برای تجویز دارو تصمیمگیری میکند. اصلاح مزاج، درمان التهاب، پاکسازی روده و تقویت معده و روده اهداف چند جانبه درمان در طب اسلامی و سنتی است.
بهترین داروی گیاهی زخم روده
بهترین داروی گیاهی زخم روده برای تمام بیماران یکسان نیست. نکته کلیدی برای درمان زخم روده شناسایی درست علت بیماری است. از آنجایی که علت قطعی ایجاد این بیماری روشن نیست دسترسی به درمان قطعی نیز دشوار است. البته علت التهاب روده در طب اسلامی موارد مشخصی است که اگر طبیب تشخیص درستی داشته باشد امکان درمان قطعی نیز وجود دارد. داروی گیاهی زخم معده و روده زمانی مؤثر است که از ترکیبات مؤثر برای رفع علت اصلی بیماری تشکیل شده باشد. بر این اساس میتوان گفت بهترین داروی گیاهی محصولی است که بیماران با شرایط مشابه از اثرات درمانی آن رضایت داشته باشند.
درمان سریع زخم روده با داروی گیاهی زخم روده ممکن است؟
نه داروی گیاهی زخم روده و نه هیچ داروی دیگری برای درمان سریع زخم روده کارایی ندارد. زخم روده یکی از بیماریهایی است که تشخیص علت آن بسیار دشوار است. لذا طبیب یا پزشک متخصص راهکارهای مختلفی را برای درمان بیماری آزمایش میکند. ارجحیت داروهای گیاهی بر داروهای شیمیایی زخم روده به خاطر بیضرر بودن آنها است. در طب جدید زخم روده به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته شده و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن برای درمان این بیماری تجویز میشوند. بدیهی است سرکوب سیستم ایمنی موجب ضعیف شدن بیمار شده و احتمال بروز بیماریهای دیگر را در او افزایش میدهد. این در حالی است که برای اثربخشی این داروها در درمان زخم روده هیچ تضمینی وجود ندارد. در مقابل، داروهای گیاهی بر اصلاح مزاج، پاکسازی سیستم گوارش و تقویت معده و روده تمرکز دارند. روشن است این محصولات حتی اگر در درمان زخم روده مؤثر نباشند موجب تقویت سیستم گوارش و سیستم ایمنی بدن بیمار میشوند.
سخن پایانی
داروی گیاهی زخم روده یکی از بهترین داروهای درمان التهاب و زخم روده است. زخم روده یکی از بیماریهایی است که طب جدید در شناسایی علت و درمان قطعی آن موفق نبوده است. علت اصلی این بیماری همچنان ناشناخته است. طب جدید عوامل میکروبی، ژنتیکی و محیطی را در تشدید آن مؤثر میداند. در طب اسلامی و سنتی عواملی چون ورود خلط غیر طبیعی به روده، ورود مواد سمی، عبور مدفوع خشک و مصرف بیش از حد ملین عامل ایجاد بیماری شناخته میشوند. مهمترین علائم این بیماری نفخ، دل پیچه، تکرر مدفوع همراه با خلط و خون است که منجر به کم خونی و کم اشتهایی و کاهش وزن میشود. داروهای شیمیایی از طریق سرکوب سیستم ایمنی و داروهای گیاهی زخم روده از طریق اصلاح مزاج، پاکسازی روده و تقویت آن به درمان بیماری میپردازند.
سؤالات متداول
زخم روده چیست؟
التهاب بافت دیواره روده که در صورت تشدید بیماری به زخم تبدیل میشود زخم روده نام دارد. در این بیماری بر اثر عوامل نامعلومی حمله و آسیب به بافت روده از جانب سیستم ایمنی بدن صورت میگیرد.
زخم روده خطرناک است؟
زخم روده اگر کنترل شود خطرناک نیست اما تشدید بیماری میتواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد.
داروی گیاهی زخم روده مؤثر است؟
شواهدی از درمان قطعی این بیماری با داروی گیاهی زخم روده وجود دارد. این داروهای گیاهی حداقل سیستم گوارش فرد را تقویت میکنند و از تشدید علائم و عوارض بیماری جلوگیری میکنند.